NL | EN | DE

Neem contact met ons op!

06 50230763

Luchtvochtigheid

KLIMAATBEHEERSING

 

Hout is een natuurproduct. Door de natuurlijke celstructuur reageert hout op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV), in de ruimte waarin de houten vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid kunt u controleren met behulp van een zgn. hygrometer.

  1. De luchtvochtigheid is te laag

Als hygrometer tussen 0% en +-45% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.

De houten vloer zal het aanwezige vocht, wat nog in het hout zit, laten verdampen met als gevolg, dat de planken kunnen gaan krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe, mogelijk ontstaan er krimpscheuren in het hout. Om dit verschijnsel tegen te gaan, is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

In de winterperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.

  1. De luchtvochtigheid is goed

Als de wijzer van de hygrometer tussen 45% en 65% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in desbetreffende ruimte goed op peil is.

Het op peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor al uw meubelen en niet te vergeten; uw eigen gezondheid!

De waarde ligt tussen de 45% en 65% en er is een temperatuur van

20°- 21°C. De houten vloer zal niet of nauwelijks werken omdat dit een “gunstig klimaat” is.

 

  1. De luchtvochtigheid is te hoog

Als de wijzer van de hygrometer tussen 65% en 100% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is.

De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan gaan uitzetten. De vloer komt onder spanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan “bollen of schotelen”.

Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de relatieve luchtvochtigheid doen dalen.

In de zomer periode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) hoge kant. Zo hebben bijvoorbeeld airconditioning of een luchtontvochtiger (kleine bouwdroger), een apparaat dat vocht uit de lucht onttrekt, een positief resultaat.

Tot slot nog enkele tips:

  • Plaats de hygrometer het liefst in het midden van de kamer (dus niet bij het raam, in de felle zon, of bij de keuken, dit in verband met het verdampen van water bij het koken), maar bij voorkeur in de buurt van de thermostaat;
  • Een hygrometer is een vrij nauwkeurig meetinstrument. Het is wel noodzakelijk dat u deze één keer per jaar opnieuw moet kijken;
  • Het opvolgen van deze adviezen houdt niet in dat de vloer, niet, enigszins of nooit (meer) kan gaan werken. De hygrometer is niet meer dan een hulpmiddel. Het geeft alleen aan welke actie uzelf moet

 Kruipruimtes

Indien uw woning is voorzien van een kruipruimte is het absoluut noodzakelijk dat eventuele aanwezige ventilatieroosters geopend zijn en blijven. De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen! Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn, kunnen de gevolgen voor uw parketvloer zeer nadelig zijn. De parketvloer zal hierdoor extra vocht opnemen, waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten en zelfs bol kan komen te staan.

Let op: de inhoud van dit blad is samengesteld met grote zorgvuldigheid. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor onjuistheden, vergissingen, zet- of drukfouten. Deze info heeft geen andere waarde dan het verstrekken van vrijblijvende informatie.

Bent u geïnteresseerd?

Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op!

077 4772104

Of stel uw vraag via het contactformulier!

Parket & Interieur heet voortaan Chateau Parket & PVC Maasbree! Zelfde eigenaar, zelfde service en zelfde kwaliteit! Kom gezellig langs in onze showroom voor passend advies en een kopje koffie!